Bílkoviny, co o nich potřebujete vědět
Bílkoviny (proteiny) jsou nezbytné pro jakýkoli živý organizmus. Jejich role je v těle naprosto zásadní. Na jedné straně slouží jako základní materiál pro výstavbu tkání a na straně druhé plní řadu funkcí.
Mezi ně patří funkce obranná a ochranná (imunoglobuliny, fibrinogen), řídící a regulační (hormony, enzymy), jejich prostřednictvím je zajištěn pohyb (aktin, myozin) a mnoho dalších.
Je celá řada bílkovin rostlinných i živočišných, které se zcela odlišují svojí stavbou. Ovšem základní složkou všech jsou aminokyseliny, z nichž osm je esenciálního charakteru.
Obsah životně důležitých aminokyselin vypovídá o biologické hodnotě bílkovin. Obsahují-li všech osm, označují se jako plnohodnotné. Nalezneme je zejména v mléce, mléčných výrobcích, ve vejcích a mase.
Z toho plyne, že bílkoviny živočišného původu jsou komplexnější, ale zároveň strava na ně bohatá má vysoký podíl nasycených mastných kyselin a může obsahovat více cholesterolu. Neplnohodnotné jsou nejčastěji bílkoviny rostlinného původu.
Doporučení pro příjem bílkovin závisí na řadě faktorů, jako je věk, pohlaví, fyzická námaha a aktuální stav výživy. Měl by se pohybovat kolem 1 g/kg hmotnosti za den. Při tělesné zátěži aerobního charakteru se považuje za optimální množství 1,2 – 1,4 g/kg a u posilujících 1,6 – 1,7 g/kg.
Nedostatek nutí tělo čerpat bílkoviny ze svalů a orgánů, což je samozřejmě špatně. Nadbytek naopak příliš zatěžuje metabolizmus a zvyšuje riziko poškození ledvin.
Odpovědi