8 přínosů zelí pro dobrou kondici

Zelí možná není tou nejlákavější zeleninou, ale je plné dobrých látek, díky kterým se můžete cítit silně a zdravě. Zelí a jeho přínosy pro zdraví si zaslouží místo na vašem stole, od posílení odolnosti až po zlepšení vstřebávání. Tato běžná zelená zelenina se dodává v různých barvách, tvarech a velikostech, které lze využít pouze pro přípravu polévek, salátů, sendvičů a dalších pokrmů.

Největší výhody získáte, když ji budete jíst syrovou nebo smaženou. Jezte ji zralou ve zdravých pokrmech, jako je kysané zelí a kimči — nebo nakrájenou do zelného salátu, který se rychle uvaří. Zelí je pro nás velmi dobré. Je to jedna z těch potravin, které chutnají mnohem lépe, než vypadají, a mají skutečně více zdravé hodnoty, než lidé očekávají. Navíc je flexibilní, rozumná a snadno se shání.

8 způsobů, jak je zelí skvělé

Mnoho lidí uznává zelí pro jeho bohaté vlákniny, vitamíny a minerály. Jedna sklenice nakrájeného, syrového zelí má 22 kalorií — 85 % denní dávky vitaminu K, více než 2 gramy vlákniny, 1 gram bílkovin. Zelí je navíc potravina bohatá na draslík, který může pomoci snížit vysoký krevní tlak. Čím více se toho o zelí dozvídáme, tím je lépe, že existuje. Výzkumy ukazují, že zelená zelenina je pro vás obecně skvělá, ale potřebujeme více výsledků, abychom zjistili, jak zelí obzvláště ovlivňuje váš organismus. Řada lidí uznává, že dietní hodnota zelí znamená, že může mít některý z přínosů.

1. Bojuje proti zánětům

Některé z výhod zelí pro zdraví jsou způsobeny antokyany, které jsou ve skutečnosti prevencí rakoviny. Antokyany nejenže dodávají barvu ovoci (např. borůvkám) a zelenině, ale mohou také zmírňovat záněty. Chronický zánět (dlouhodobý otok) souvisí se srdečními chorobami, rakovinou, revmatoidními bolestmi kloubů a mnoha dalšími léčebnými stavy. U zvířat se zdá, že antokyany pomáhají kontrolovat zánět. Potřebujeme více informací, ale ukázalo se, že ti, kteří jedli nejvíce brukvovité zeleniny, měli mnohem nižší hladinu zánětlivých buněk než ti, kteří ho jedli nejméně.

2. Udržuje vás silné

Vitamin C, známý také jako askorbová kyselina, dělá část práce pro vaše tělo. Díky němu se vytváří kolagen a posiluje váš imunitní systém. Kromě toho přispívá k tomu, že vaše tělo absorbuje železo z rostlinných potravin.

3. Zlepšuje trávení

Díky obsahu rostlinných sterolů a nerozpustné vlákniny může zelí nabídnout pomoc při udržování zdravého žaludku a normálního vývoje střev. Napájí potřebné mikroby ve střevech, které zajišťují střevní systém a produkují základní živin. To platí zejména, když jíte kvašené zelí ve formě kimči nebo kysaného zelí.

Zelí vám může pomoci udržet si pravidelný režim. Může také pomoci podpořit bezpečné a zdravé hubnutí. Vláknina je nestravitelný nebo požitý sacharid, takže obsahuje objemná jídla a zabírá místo v břiše, což způsobuje, že se rychleji a déle nasytíte, aniž byste požili sacharidy, které zadržujete.

4. Zajišťuje vaše srdce

Antokyany obsažené v zelí nabízejí pomoc nejen při podráždění. Výzkum uvádí, že přispívá ke zdravotním přínosům zelí tím, že snižuje vaše šance na srdeční onemocnění. Vědci zjistili, že zelí obsahuje 36 různých druhů antokyanů, což z něj může dělat skvělou volbu pro zdravý kardiovaskulární systém.

5. Snižuje krevní tlak

Draslík je minerál a elektrolyt, který má vliv na kontrolu krevního tlaku ve vašem těle. Jeden šálek červeného zelí vám může přinést solidní množství draslíku — až 6 % předepsané denní hodnoty. To by mohlo pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění.

6. Snižuje hladinu cholesterolu

Příliš mnoho špatného cholesterolu neboli LDL cholesterolu může způsobit srdeční problémy, pokud se hromadí v krevních cestách. Zelí obsahuje dvě látky — vlákninu a fytosteroly (rostlinné steroly) – které soupeří s cholesterolem o vstřebávání trávicího systému. Tím snižují hladinu cholesterolu a zlepšují vaše zdraví.

7. Udržuje dobrý stav kostí a srážlivost krve

Vitamin K je zásadní pro vaše zdraví. Bez něj byste byli vystaveni riziku vzniku kostních onemocnění, jako je osteoporóza, a vaše krev by nebyla schopna se správně srážet. Zelí je neuvěřitelným zdrojem vitaminu K. Jeden šálek dodá 85 % předepsané denní hodnoty. Vitamin K přispívá k tomu, že naše kosti jsou pevné a krev se dobře sráží. Zelí vám může poskytnout takovou podporu, abyste si nade vší pochybnost vytvořili uspokojivou hladinu a vaše tělo zůstalo zabezpečeno proti onemocnění a chorobám. A nemusíte jíst tolik zelí, abyste dosáhli úžasných účinků na zdraví.

8. Udržuje rakovinu na uzdě

Včasné studie o tom, že zelená zelenina, jako je zelí, má fytochemikálie, které nabízejí pomoc při ochraně před rakovinou. Obsahují látky zabraňující vzniku rakoviny a rostlinné sloučeniny, jako jsou glukosinoláty. Tyto chemické látky obsahující síru se v žaludku rozkládají na látky, které nabídnou pomoc v boji proti rakovinným buňkám a odstraní je z těla.

Jaké jsou vedlejší účinky konzumace?

Těšíte se, že do svého jídelníčku zařadíte více zelí? Dávejte si pozor, abyste to nepřehnali. Chcete-li maximalizovat jeho blahodárné účinky, zvyšujte množství zelí postupně a dovolte svému tělu, aby se změnilo. Také zůstaňte hydratovaní, abyste snížili obstrukci, která může způsobit nadměrnou plynatost. Zelí nemusí být nejlepší pro romantický večer, protože přílišná konzumace může způsobit průjem, plynatost nebo žaludeční potíže.

Také obsahuje látky, které mohou zasahovat do léků na ředění krve nebo způsobit hypotyreózu, což je stav, kdy štítná žláza nevytváří dostatek hormonů štítné žlázy a způsobuje, že váš trávicí systém poleví. Ve většině případů si udržíte strategický odstup od vedlejších dopadů tím, že budete jíst zelí jako součást zdravého jídelníčku.

Jaké jsou druhy zelí?

Zelí patří mezi zeleninu druhu Brassica oleracea, po jehož boku roste brokolice, květák, kapusta a růžičková kapusta. Nejběžnějším druhem je zelí hlávkové. Existují však stovky dalších sortimentů v rudých, bílých a fialových odstínech, s různými povrchy a velikostmi. Některé druhy zelí mají nenáročnou, citlivou chuť, zatímco jiné mají peprný náboj. Výživa ze zelí pochází z druhů, jako jsou:

  • Bok choy (a dětské bok choy), jehož listy vyrůstají ze středového stonku
  • Růžičková kapusta, skromné kulaté zelí, které se vyvíjí na silném stonku
  • Zelené zelí, které má pevně stlačené hladké hlávky a pevnou hlávku, která se může vyvinout přibližně tak velká jako basketbalový míč.
  • Lednové zelí je skvěle dynamické zelí se zelenými a fialově zbarvenými listy
  • Kapusta hlávková, s pomačkanými, matně zelenými listy, které se vějířovitě rozbíhají od středového stonku
  • Napa zelí, které má dlouhé, světle zelené hlávky na silném bílém stonku
  • Červené zelí, kulaté, červeně zbarvené zelí, které je obzvláště výživné a obvykle menší než zelí zelené.
  • Savoyské zelí, vlnité zelí s volně vrstvenými, neusazenými hlávkami

Oceňte výhody zelí

Zelí může být flexibilní zelenina, která je rozumná, široce dostupná a jednoduchá na přípravu. Uchovávejte ji celou a neomytou v lednici, dokud ji nebudete chtít sníst. A až budete připraveni, nebude trvat dlouho a objevíte jednoduché recepty ze zelí, které dodají (solidní) šmrnc vašemu jídelníčku a barvu vašemu talíři.

Související články

Odpovědi