5 tipů na nízkokalorické dobroty, po kterých nepřiberete

K úspěšné redukční dietě nestačí jen pevná vůle. Sestavit si kvalitní jídelníček není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Některé potraviny působí dojmem, že jsou nízkokalorické, a přitom se po nich tloustne jedna báseň.

 

Přinášíme vám pět stoprocentně nízkokalorických surovin, které se nemusíte bát sníst, i když počítáte každou kalorii. Hodnoty jsou vždy uvedeny pro 100 gramů dané potraviny.

 

Sýr typu „cottage“

 

Sýr cottage je přímo ideální pro redukční dietu. Má vysoký obsah bílkovin a nízký obsahu tuku. Chutný je například s nakrájenými rajčaty a cibulkou, lze ho ochutit a doplnit krájenými paprikami, křenem či koprem. Můžete si ho dopřát i na sladko s ovocem, ale počítejte s tím, že se výrazně zvýší glykemický index (GI) jídla. (GI udává rychlost využití glukózy z potravy. Čím nižší je index, tím lépe při dietách, ovoce totiž obsahuje hodně sacharidů).

 

  • kilojouly (kJ): 420
  • bílkoviny (g): 10
  • tuky (g): 4
  • sacharidy (g): 6

 

Lučina „linie“

 

Pokud máte rádi sýry, které si můžete namazat na pečivo, sáhněte po lučině typu linie. Ta patří mezi přírodní sýry, má nižší energetickou hodnotu a nižší obsah tuku. Ochucená lučina (např. šunková) je samozřejmě kaloričtější než zde zmíněná lučina bez příchuti.

 

  • kilojouly (kJ): 630
  • bílkoviny (g): 12
  • tuky (g): 10
  • sacharidy (g): 3

 

Tuňák ve vlastní šťávě

 

Ryby jsou obecně dietní jídlo. Když srovnáme dostupnost, chuť a kalorickou hodnotu, vychází nám ze všech ryb jednoznačně nejlépe tuňák. Nízkou energetickou hodnotu má tuňákové maso ve vlastní šťávě. Obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, minerální látky a patří nejen do redukční diety, ale i do stravy těch, kteří se chtějí stravovat zdravě.

 

  • kilojouly (kJ): 460
  • bílkoviny (g): 24
  • tuky (g): 1
  • sacharidy (g): 0

 

Rozinky

 

Každého občas přepadne chuť na sladké. To je však v případě redukční diety obvykle velká chyba. Pokud vás skutečně „honí mlsná“, sáhněte po rozinkách. Ze všeho sušeného ovoce mají nejnižší energetickou hodnotu. Přesto cukru obsahují stále docela dost. Můžeme si je dát v menším množství, hodí se k dochucení ovocných salátů či do tvarohu.

 

  • kilojouly (kJ): 960
  • bílkoviny (g): 3
  • tuky (g): 0
  • sacharidy (g): 54

 

Mražené zeleninové směsi

 

Přílohy (brambory, rýže či dokonce těstoviny nebo knedlíky) jsou většinou velmi kalorické. K masu si ale bez výčitek svědomí můžete připravit mražené zeleninové směsi. Ty nemají vysokou energetickou hodnotu, a proto jsou vhodné i pro redukční dietu. Znamenají úsporu času, ale také ve srovnání se zeleninou čerstvou nižší biologickou hodnotu. Je lépe vybírat si ty, které mají menší obsah hrášku. Ten totiž zvyšuje hodnoty sacharidů.

 

  • kilojouly (kJ): 210
  • bílkoviny (g): 2
  • tuky (g): 0
  • sacharidy (g): 10

Související články

Odpovědi