Proč byste měli do jídelníčku zařadit luštěniny
Můžeme vyjmenovat několik pozitivních vlastností, pro které se rozhodnete luštěniny konzumovat. Často jsou považovány za výživnou a levnou alternativu masa.
Jaké jsou klady luštěnin?
– jsou dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny,
– mají nízký obsah tuků,
– obsahují minerály a vitamíny řady B,
– pomáhají udržovat hladinu krevního cukru,
– podílí se na snížení hladiny cholesterolu.
Kdy mohou škodit?
– pokud způsobují nadýmání,
– jestliže vyvolají alergickou reakci (jedná se o alergen obsažený v sójových bobech).
Význam luštěnin ve stravování
Luštěniny jako jsou hrách, čočka nebo fazole obsahují bílkovinu, ale už neobsahují potřebné množství všech esenciálních aminokyselin potřebných k udržení a růstu svalové tkáně. Výjimkou jsou sójové boby díky zdravě vyváženému poměru aminokyselin a více nenasycených tuků.
V luštěninách je obsažena nerozpustná i rozpustná vláknina. Ta první povzbuzuje správnou funkci střev a pomáhá proti zácpě. Pravděpodobně i snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Druhá pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Obsah škrobu v luštěninách vede k pomalému uvolňování glukózy do krevního řečiště, což pomáhá regulovat hladinu krevního cukru.
Většina tepelně upravených luštěnin obsahuje železo, draslík, mangan, fosfor, hořčík a vitamíny řady B (kromě vit. B12). Cizrna nebo sójové boby obsahují i vit. E. Třeba upozornit, že sója obsahuje alergen, který u citlivých lidí může vyvolat bolesti hlavy a způsobit poruchy zažívání. Jinak je sója výbornou alternativou masa a význam má i v prevenci osteoporózy (řídnutí kostí).
Odpovědi