Jaký cukr mohou zvolit diabetici při hubnutí?
Nedokážete si představit život bez sladké stravy? Nedokážete udusit touhy? To dokážeme pochopit. Vyřadili jste sladkou stravu ze svého jídelníčku, ale přesto byste si čas od času rádi dopřáli nějakou dobrotu? Co s tím udělat? Cukr, stejně jako alkohol, přináší přechodné potěšení a po něm neuvěřitelnou beznaděj.
Nekonečné množství článků bylo dosud napsáno pouze o cukru v souvislosti s nebezpečím pro zdraví, a pokud jste jich ještě neměli dost, možná budete muset prozkoumat internet více. V současné době se však soustřeďme na volitelná sladidla.
Mimochodem, nejsme příznivci sladidel ani sladkých pokrmů. Mají tendenci udržovat sladký návyk. Každopádně chápeme, že pro řadu jedinců je pocit, že musí sladké vyřadit z jejich jídelníčku, nepochopitelný. Někdy přijdou těžké dny a něco sladkého by se hodilo. Skvělou zprávou je, že s přechodem na nízkosacharidovou stravu a menším množstvím cukrů se touha většiny lidí po sladké stravě skutečně zmenšuje. Postupem času si řada lidí začne více všímat normální sladké chuti standardních pokrmů a chuť na něco sladkého v podstatě pomalu mizí.
Jaká sladidla nejlépe použít při hubnutí, pro diabetiky a při nízkosacharidové dietě?
Méně špatné pro hubnutí a krevní cukr | Nevyhovující pro hubnutí ani pro krevní cukr |
Stévie v kapkách – 0 ? | Rafinovaný cukr – 100 |
Erythritol – 0 ? | Hnědý cukr – 100 |
Stévie+Erythritol – 0 ? | Javorový sirup – 100 |
Extrakt z Budhova ovoce – 0 ? | Kokosový cukr – 100 |
Dietní nápoje slazené umělými sladitly – 0 ? | Datle – 100 |
Yacon 10* | Nápoje s fruktózovým sirupem – 100+ |
Kombinovaná sladidla na bázi aspartánu/stévie/sukralózy a dextózy – 11* | Ovocný džus – 100+ |
Xytol – 15* | Sirup z Agáve – 100+ |
Med – 100+ |
Sladidla v levé části tabulky mají výjimečně nízký obsah sacharidů a většinou se ukázalo, že mají malý vliv na zvyšování hmotnosti, hladiny cukru v krvi nebo hladinu inzulínu. Sladidla na pravé straně tabulky byste si měli nepochybně udržovat od těla, protože mají negativní vliv na lidské zdraví. Čísla pro každé sladidlo vypovídají o vyhodnoceném dlouhodobém vlivu, který může mít položka na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu ve srovnání se stejným množstvím rafinovaného cukru. Pro účely této stupnice je čistý bílý rafinovaný cukr charakterizován číslem 100.
Otazníky u některých položek s nulovým obsahem zdůrazňují, že zatímco nemají vliv na hladinu cukru v krvi a problémy s hmotností, jsou to obecně nové položky a jejich dlouhodobý vliv na hmotnost, cukrovku, zdraví jater, střevní mikrobiom a možnost metabolických nebo kardiovaskulárních onemocnění není přesně znám. Výrobky, které mají u sebe hvězdičky, obsahují několik sacharidů, které obvykle pocházejí z dextrózy. Podle množství tohoto obsahu se spočítá ekvivalent, který odpovídá množství rafinovaného cukru. Hvězdičky u xylitolu a maltitolu uvádějí, že navzdory skutečnosti, že tato sladidla vytvářejí v krvi glukózu a inzulínovou reakci, je tato reakce nižší než u běžného cukru.
Negativní dopady sladidel na hubnutí
Sladidla na levé straně tabulky mají malý nebo dokonce irelevantní koordinační dopad na hmotnost a hladinu cukru v krvi. To zní opravdu skvěle, ale je třeba mít na paměti jednu podstatnou věc, kterou jsme naznačili v rámci úvodu. Všechna sladidla mohou udržovat touhu po sladkém jídle. V případě sladidel se zvyšuje nebezpečí, že prostě začnete jíst mnohem více sladkého. To by mohlo změnit vaši hmotnost, nebo způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi a metabolické problémy.
Nekalorická sladidla, jako je stévie a erytritol, se běžně přidávají do pokrmů, které napodobují nebo nahrazují pokrmy, které se při dietě low carb nebo paleo vyřazují – sladké jemné nápoje, pochoutky, koláče, pečivo atd. Tímto způsobem mají tendenci posilovat využití pochoutek, které se běžně jedí, když člověk nemá hlad, ale pouze ho honí mlsná. Všechny sladké chutě, bez ohledu na to, zda se jedná o pravý cukr nebo poctivou náhražku, působí na stejné receptory sladké chuti na jazyku. V mozku proto vyvolávají srovnatelné nervové reakce formy odměny a sladkého opojení. Z tohoto důvodu je nejlepší udržovat si od jakýchkoli sladidel co největší odstup.
Vhodná volitelná sladidla
Je nám však jasné, že pro mnoho lidí je představa, že by nyní neměli jíst nic sladkého, naprosto nepochopitelná. V případě, že je to i váš případ, doporučujeme omezit využití cukru na neobvyklé události a zařadit ty, které mohou vašemu tělu jen nepatrně ublížit. Zde je jejich seznam.
Erythritol
Vytváří v ústech pocit srovnatelný s cukrem a jakoby lehce pohladí po jazyku. Jedná se o cukerný roztok vyrobený z vyzrálé kukuřice nebo kukuřičného škrobu, který se ve skutečnosti v malém množství vyskytuje například v přírodních produktech a houbách.
Co byste měli vědět:
- nula kalorií a žádné sacharidy
- nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu
- dynamické látky prochází do moči, aniž by bylo využito tělem
- může zabránit vzniku zubního plaku, což se děje s několika sladidly
Nevýhody:
- mohou u několika lidí způsobit problémy s nadýmáním, plynatostí a průjmem
- vstřebávání erytritolu a jeho vylučování ledvinami může mít negativní důsledky pro zdraví
Stévie v prášku
Stévie se vyznačuje značně vysokou sladivostí. Sladidlo ve své běžné podobě pochází z listů jihoamerické rostliny. Domorodé skupiny obyvatel Paraguaye a Brazílie využívaly koncentrované sladké výtažky v čajích, drogách nebo je volně žvýkaly. Stévii si můžete vypěstovat v domácích podmínkách. Každopádně její použití ve sladkých pokrmech vyžaduje značné úsilí a je mimořádně obtížné odhadnout ideální množství, které lze použít. Z tohoto důvodu je prodávána v práškové podobě jako 100 % přírodní alternativa k jiným nekalorickým sladidlům.
Ať je to jakkoli, je otázkou, jak moc přírodní prášek skutečně může být. Dynamické sladké sloučeniny, zvané glykosidy stévie, extrahované a rafinované v několikastupňovém mechanickém zpracování nezní zrovna dvakrát přírodní. Vzhledem k tomu, že stévie je jedním z nejčastěji používaných volitelných sladidel, je potřeba zvážit jeho využívání.
Co byste měli vědět:
- nulové kalorie a žádné sacharidy
- nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu
- bezpečný s minimálním potenciálem škodlivosti
- rozumné i pro vaření a přípravu, stabilní až do 180 °C
Nevýhody:
- Nechutná jako cukr, má poněkud ostrou chuť, která několika jedincům nechutná
- o stévii není dostatek dlouhodobých informací, aby bylo možné vnímat její skutečný vliv na zdraví častých uživatelů
Xylitol
Stejně jako erytritol je xylitol cukerný roztok pocházející z rostlin. Vyrábí se komerčně z vláknitých dřevnatých částí kukuřičných klasů nebo bříz pomocí několikastupňové chemické extrakce. Výsledkem je poté zrnitý krystal, který chutná jako cukr.
Co byste měli vědět:
- nízký glykemický index
- asi 50 % se zadržuje v tenkém střevě
- v malém množství má nízký vliv na hladinu cukru v krvi a izulínu
Nevýhody:
- mohou způsobit pozoruhodné žaludeční problémy (plynatost, nadýmání, řídká stolice) i v malém množství
- toxické pro psy a jiná domácí zvířata
Yacon
Jedná se o přírodní sladidlo, které chutná podobně jako javorový sirup. Yacon pochází z kořene jihoamerické rostliny yacon, která svým vzhledem připomíná brambory.
Co byste měli vědět:
- má nižší glykemický index (GI) než většina ostatních cukrů, protože část sirupu tvoří vláknina
- jedna polévková lžíce yaconového sirupu obsahuje několik jedlých sacharidů (cukru). Přesný součet se může měnit, ale měřítka se pohybují kolem 9 a 13 gramů sacharidů na 100 gramů kořene.
Nevýhody:
- stejně jako inulin (rozpustná vláknina získaná extrakcí horkou vodou z kořene čekanky) obsahuje sirup z yaconu fruktooligosacharidy, které mohou u některých lidí způsobit žaludeční potíže
Nechte tomu čas a chutě se ustálí
Jak jsme již uvedli v úvodu, nejsme jednoznačně příznivci sladidel. Určitě je lepší se naučit používat suroviny v jejich neslazeném stavu. V každém případě může chvíli trvat, než se vaše chuťové buňky změní a skutečně ocení normální sladkou chuť běžných přírodních potravin, jako je mrkev. Stojí za to jít kupředu a nevzdávat se. Vaší odměnou nebude pouze zlepšení vašeho současného zdravotního stavu, ale především ušetříte i čas, který byste vložili do hledání alternativy ke slazení. V současnosti se vyvíjejí stále novější náhražky, které ovšem mají neuvěřitelné a toxické dopady na naše zdraví.
Odpovědi