Sacharidy, co o nich potřebujete vědět
Sacharidy neboli cukry by měly tvořit stravu z 50 – 60 % a představovat tak hlavní zdroj energie. Při jejich nedostatku, zejména v době zátěže, musíme čelit únavě, svalové slabosti a celkovému snížení fyzické i psychické výkonnosti.
Jsou obsaženy především v potravinách rostlinného původu, ale nalezneme je například i v mléku a mléčných výrobcích. Obecně vzato se dělí na jednoduché a komplexní/složené. Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza, galaktóza, sacharóza – cukr v užším slova smyslu) najdeme ve slazených nápojích, ovoci, medu, mléce a samozřejmě ve sladkostech.
Tyto cukry představují zdroj „prázdné“ energie – velice rychle putují do krve a způsobí pocit nasycení, který je ovšem krátkodobý, protože hladina cukru v krvi klesá stejně tak rychle jako narůstá. To je příčinou opětovného hladu. Navíc přebytečné jednoduché cukry se přeměňují na tuky, které se v těle ukládají. Mohou se však uplatnit těsně před výkonem.
Mnohem zajímavější jsou pro nás komplexní sacharidy (obsahují škroby), které organismus postupně zpracovává na cukry jednoduché, čímž je zajištěno plynulé uvolňování energie. Nachází se v rýži, těstovinách, obilovinách a dalších.
Důležitost jejich zastoupení ve stravě zdůrazňuje fakt, že nám dodávají nejen cennou energii, ale rovněž bioaktivní látky jako je vláknina. Vlákninou rozumíme rostlinné substance, které naše trávící soustava nedokáže zpracovat.
Kam se vydat za vlákninou?
Součástí našeho každodenního jídelníčku by mělo být zejména čerstvé ovoce a zelenina, luštěniny, přírodní rýže, brambory a lépe je nahradit bílé pečivo celozrnným, jelikož velký obsah vlákniny je rovněž v zrninách.
Proč právě vláknina?
Protože má schopnost regulovat tělesnou hmotnost, některé typy (pektin, chitin) snižují cholesterol. Preventivně působí i proti zažívacím problémům.
Odpovědi