Pravdy a mýty o mléce

Mléko patří k nejběžnějším potravinám na našem jídelníčku. Představuje zdroj vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku, sodíku, chlóru a řady stopových prvků i vitamínů. Mléčný cukr podporuje fungování enzymů ve střevech a tím i vstřebávání živin. O mléce však také koluje řada mýtů i polopravd. Tento článek vám potvrdí či vyvrátí pět nejčastějších.

 

Čerstvě nadojené mléko je nejlepší

 

Lež! Dát si skleničku mléka přímo od krávy zní pro městského člověka možná romanticky. Ve skutečnosti však čerstvě nadojené mléko často obsahuje řadu nebezpečných mikroorganismů. Nikdy nevíte, jak úzkostlivě dbá farmář o hygienu. Mléko z obchodu je naopak ošetřeno pasterizací podle přísných legislativních norem a kontaminace je velmi nepravděpodobná.

 

Mléko je těžce stravitelné

 

Lež! Mléko patří u zdravého člověka ke snadno stravitelným potravinám. Problémy ale působí lidem, kteří mají nedostatek enzymů štěpících mléčný cukr (již jsme o tom psali) ve střevě a trpí tedy takzvanou laktózovou intolerancí. Takto postižených lidí je okolo deseti procent evropské populace.

 

Mléko zahleňuje

 

Lež! Také vám maminka, když jste byli nemocní, říkala: „Nepij mléko, zahleňuje, budeš víc kašlat“? To je pochopitelně nesmysl. Mléko se nemůže dostat do průdušek, aby tam vyrábělo hleny. Jak ale tento mýtus vznikl? Mléko skutečně krátkodobě vytváří na sliznici ochranný hlenovitý film. Jde však o sliznici trávicího traktu. Této vlastnosti se dříve využívalo i v lékařství, kdy se po požití jedu doporučovalo vypít mléko, aby se toxin pomaleji vstřebával.

 

Mléko je kalorické

 

Pravda i lež! Mléčný cukr nám nechutná příliš „sladce“, takže můžeme zapomenout, že v mléku je. Ve skutečnosti však jeden litr mléka obsahuje přibližně 3 polévkové lžíce cukru. Obsah tuku v mléce pak závisí na míře odstředění. Energetický obsah hrnečku plnotučného mléko odpovídá třem banánům. Polotučné je kalorické asi jako polovina jablka.

 

Teplé mléko uklidňuje a pomáhá usnout

 

Pravda! Tato „babská rada“ je překvapivě založena na reálných základech. Mléko totiž obsahuje aminokyselinu tryptofan, která má mírně sedativní účinek. Vápník v mléce pak umožňuje jeho lepší vstřebávání. Pokud chcete uklidňující efekt posílit, oslaďte nápoj lžičkou včelího medu. I ten má prokazatelně sedativní účinky.

Související články

Odpovědi